Přišlo k vám málo koledníků? Nebo jste si naopak z velikonočních pochůzek přinesli vajíček plnou náruč? Ať už vám vejce po Velikonocích zbyly z jakéhokoli důvodu, přinášíme vám několik tipů, jak s nimi naložit, když už vás vajíčková pomazánka nudí.
Vařená vejce mohou být skvělým předkrmem, lehkou večeří i hlavním jídlem. Vyzkoušejte naše tipy.
Plněná vejce
Ingredience (2 porce):
2 vejce vařená natvrdo
50 g másla
50 g šunky nakrájené na drobné kostičky
2 lžičky dijonské hořčice
pepř, sůl
pažitka nebo petrželka na ozdobení
Vychlazená vařená vejce oloupeme, podélně rozkrojíme a vydlabeme žloutek, který odložíme do předem připravené nádoby.
Ke žloutku přidáme ostatní přísady a vyšleháme (ručně nebo mixérem) do pěny, kterou naplníme vydlabané bílky. Ozdobíme pažitkou či petrželkou a podáváme.
Tip! Místo kostiček šunky můžete do náplně použít pro změnu kousky tuňáka nebo uzeného lososa. Vajíčka tak dostanou luxusní šmrnc.
Bramborový salát po Bavorsku
Ingredience (2 až 3 porce):
500 g vařených brambor (nejlépe salátových, typ A)
4 vejce vařená natvrdo
zakysaná smetana
jarní cibulka
olej
ocet
med
sůl
Uvařená vejce oloupeme, rozkrojíme a rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky nasekáme na kostičky, lehce osolíme a promícháme s nasekanými cibulkami (v této fázi použijeme pouze zelené části).
Připravíme si další misku, do níž nastrouháme žloutky a zakápneme trochou oleje a octa, opět jemně osolíme a přidáme nasekanou bílou část cibulek.
Mícháním docílíme hladké hmoty, kterou poté zjemníme medem a zakysanou smetanou. Teplé brambory naskládáme na talíř, přelijeme právě vytvořeným žloutkovým dresinkem, posypeme nakrájenými bílky se zelenou cibulkou a můžeme servírovat.
Skotská vejce
Ingredience (4 porce):
400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
1 syrové vejce
4 vejce natvrdo
sůl, pepř, petrželka
2 až 3 lžíce mouky
strouhanka na obalení
olej na smažení
Do mletého masa zapracujeme koření a syrové vejce. Uvařená vejce oloupeme a oválíme v mouce, aby na nich maso lépe drželo.
Vajíčka obalíme v masové směsi a pak ve strouhance. Smažíme dozlatova ve vyšší vrstvě tuku v kastrůlku či fritéze.