Recept: Vepřová panenka v medovo-hořčičné marinádě

Mnozí z nás se obávají kombinací ovoce a masa. Mnohdy je tento strach oprávněný, ovšem v tomto případě zanechte strach stranou. Sladce pikantní marináda v kombinaci s nakyslou chutí jablek je to pravé ořechové!

Foto: Vepřová panenka s jablky

Vepřová panenka s jablky, foto: Jana Kršiaková Minaříková, topzine.cz

Vepřové maso je jedním z nejoblíbenějších mas v České republice. Jeho oblíbenost spočívá především v cenové dostupnosti a chutnosti. Je to maso mírně narůžovělé a obsahuje hodně tuku, kolem 20 – 40 %, a proto je také hůře stravitelné než maso hovězí či kuřecí. Jednou z nejméně tučných částí prasete je vepřová panenka, někdy nazývána také jako panenská svíčková. Tento druh masa má jemná svalová vlákna, je křehké, neobsahuje moc tuku, a tudíž je lépe stravitelné. Panenka se nejvíce hodí na minutky nebo na pečení. My si vyzkoušíme panenku pečenou v medovo-hořčičné marinádě.

Co budeme potřebovat:

vepřovou panenku o váze cca 800 g

tři lžíce medu

čtyři lžíce plnotučné hořčice

jednu lžíci hrubozrnné hořčice

sůl, pepř, olej

dvě jablka kyselejší chuti

cibuli

brambory dle chuti (cca 0,5 kg)

Příprava a marinování masa

Jako první si připravíme maso. Důkladně jej opláchneme a nožem ho na několika místech propícháme skrz. Panenku osolíme a sůl vetřeme i do zářezů, které jsme do masa udělali – maso pak bude slané i uvnitř. Poté necháme odpočinout.

V tomto mezičase si připravíme marinádu: smícháme hořčice, med a důkladně promícháme. Ochutnáme a dle chuti přidáme buď med, či hořčici. Marinádu nesolíme ani nepepříme.

Vezmeme nasolenou panenku a důkladně ji obalíme v marinádě. Pokud chcete, aby bylo maso skutečně dobře obalené, vložte je i s marinádou do igelitového pytlíku, důkladně uzavřete a dobře protřepte. Pak dejte sáček do lednice odpočinout na několik hodin, nejlépe však přes noc.

Příloha: pečené brambory

K panence se hodí prakticky jakákoli příloha. My si připravíme brambory, které se budou péci společně s masem, tudíž budou krásně ochucené šťávou z masa.

Foto: Vepřová panenka s jablky

Vepřová panenka s jablky, foto: Jana Kršiaková Minaříková, topzine.cz

Důkladně je omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Brambory neloupeme, ponecháme je se slupkou. Připravené brambory osolíme a vložíme je do olejem vymazaného pekáčku a odložíme stranou.

Dále rozpálíme pánev, vlijeme trochu oleje, vyndáme maso z marinády a zprudka je osmažíme ze všech stran, aby se na povrchu zatáhlo, ale uvnitř zůstalo šťavnaté. Vyjmeme je z pánve a vložíme do pekáčku s brambory, podlijeme výpekem z masa a asi hrnkem vody. Dáme do trouby a pečeme na 170 °C asi 40 minut, pravidelně kontrolujeme a v případě potřeby podléváme vypečenou šťávou nebo vodou. Pečeme, dokud nejsou brambory měkké. Pokud máte raději maso růžovější, vyndejte maso z pekáčku asi o patnáct minut dříve a brambory nechte dopéct samotné.

Během pečení si připravíme jablka

Oloupeme cibuli a jablka a obojí nakrájíme na půlkolečka. Do rozpálené pánve vhodíme cibuli a smažíme do změknutí, pak přihodíme jablka a pět minut restujeme. Takto připravená jablka přidáme na posledních deset minut pečení k vepřové panence.

Dobrou chuť!

KOMENTÁŘE

Zatím nebyl přidán žádný komentář, můžete ho přidat jako první.