Menu
TOPZINE.cz
Divadelní hry, představení - novinky a recenze

RECENZE: Chorobný chating vnikl do divadla. Máte jednu špatnou zprávu

Jana Kumherová

Jana Kumherová

29. 9. 2013

Spolek 3D Company rozjel na jevišti bláznivou komedii o zrychlené komunikaci v dnešní době. Na vážný problém v současné společnosti poukázal pomocí vytříbeného humoru.

FOTO: Máte jednu špatnou zprávu

Urychlená komunikace dokáže leccos pořádně zkomplikovat. Zdroj: ŽDJC

Máte jednu špatnou zprávu. Ve skutečnosti se takových nepříjemných novinek objeví na jevišti o dost víc. Naopak pro diváky se nežádoucí překvapení nekoná. I všeobecné potíže, které se dotýkají téměř každého v našem století, podala inscenace se správnou dávkou lehkosti.

Ve hře Máte jednu špatnou zprávu se lidé mezi sebou dorozumívají výhradně prostřednictvím internetu a SMSek. Tyto fenomény neuvěřitelně zrychlily veškerou komunikaci.

Ale ačkoli se může zdát, že je díky nim vše o moc snazší, paradoxně tomu bývá právě naopak. Odeslat zprávu je dnes tak jednoduché, až to může s celým naším světem snadno zamávat. Právě tyto následky se staly klíčovým tématem celé komedie.

FOTO: Máte jednu špatnou zprávu

Komunikace je díky e-mailu o moc snazší, o důsledky se už však internet nestará.

Pokud s někým mluvíme z očí do očí, jen tak se nám nejspíš nestane, že sdělíme informace nesprávné osobě. A prozradit něčí tajemství široké veřejnosti je také díky internetu snazší, než kdybychom to zkoušeli pomocí megafonu.

Osobní interakce mezi pěti představiteli na jevišti vlastně probíhají. Slouží však pouze k dokreslení emocí, které postavy prožívají během ťukání na klávesnici. Tento originální nápad hru rozpohyboval a dodal jí další dynamiku.

Scénář velice dbá na pečlivé rozrůznění jednotlivých charakterů, které kromě dodávání prostoru pro humor obohacují příběh o zajímavou psychologickou rovinu. Každá postava má svůj zažitý vzorec jednání, a ten se odráží i v chatové komunikaci.

FOTO: Máte jednu špatnou zprávu

Komunikace mezi postavami neopouští kyberprostor, přesto herci tuto hranici překračují.

Herecké výkony toto vykreslení skvěle dotáhly. Jen nad tím, aby texty ladily ke vzhledu osob, by se režie ještě mohla zamyslet. Pokud ženská s ošklivě poďobanou pletí neodpovídá popisu, ještě se to snese, ale obézní brunetě skutečně pár kilo do nadváhy scházelo.

Další z prvků, kterým však představení zapůsobilo, byla hra se světly. Doprovázela krátké momenty mezi scénami spolu s typickými zvuky upozorňování na SMSky nebo zprávy z ICQ a celému vystoupení tak dodávala skvěle kybernetickopoetickou atmosféru.

FOTO: Máte jednu špatnou zprávu.

Pár minut na chatu a hned je co zachraňovat.

Inscenace Máte jednu špatnou zprávu svěže podala aktuální téma nové éry. Jednoaktovka zaručeně pobaví a můžete se spolehnout, že přinese i nečekané zvraty a zajímavé situace.

Máte jednu špatnou zprávu, 3D Company, autoři: Billy Van Zandt, Jane Milmore, překlad: Jiří Fisher, režie: Martin Vokoun, hrají: Petr Stach, Diana Šoltýsová, Anna Fixová, Michal Kern a Marta Vítů

Hodnocení: 80 %

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

RECENZE: Chorobný chating vnikl do divadla. Máte jednu špatnou zprávu