Menu
TOPZINE.cz
Apetit

100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D. vás bude bavit

Redakce

Redakce

8. 12. 2011

FOTO: Obal knihy 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.DPokud patříte mezi ty, kteří pokládají jídlo za jeden z nejkrásnějších zážitků, pak bude nová kuchařka 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D. právě pro vás.

FOTO: Obal knihy 100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D

100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D možná najdete pod vánočním stromkem, Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Tato originální kuchařka může být i výborným vánočním dárkem. Spektrum receptů je široké, a tak si v ní najde to své jak kuchař začátečník, tak i kuchař experimentátor a určitě neprohloupí ani kuchař zkušený klasik, který si potvrdí, že to, co umí, opravdu umí.

To potvrzuje i editorka knihy a šéfredaktorka časopisu F.O.O.D. Jitka Rákosníková: „Obecně vžitá představa často předpokládá, že efektní jídla z kulinárních časopisů jaksi „nejsou pro lidi“. To bychom rádi i prostřednictvím této knížky vyvrátili. Spíš než na extrémně drahých či nedostupných surovinách stavějí předpisy na vtipu a jednoduchosti, případně jiném úhlu pohledu či způsobu, jakým jsou předkládány.“

Od předkrmů po dezerty

Recepty v této kuchařské knize jsou rozděleny do pěti kapitol. Najdeme tu jednak Chuťovky a delikatesy, Polévky a krémy, nechybí Hlavní jídla a vegetariány potěší kapitola Nejen maso. Sladkou tečkou na závěr jsou Dezerty a ovoce.

U každého receptu najdeme nejen seznam ingrediencí a postup výroby, ale i tip na ozvláštnění či variaci připravovaného pokrmu a okénko Měli byste vědět. Tam čtenář-kuchař najde informace o zvláštnostech, historii, tradicích i místní příslušnosti připravovaných jídel.

Všechny recepty doplňuje nápaditá fotografie pokrmu, která vás nenechá na pochybách a ujistí vás, že se do toho prostě musíte pustit. Že to prostě musíte zkusit uvařit, zapéct, nakrájet, upéct či smíchat, protože tomu prostě nikdo (ani partner, partnerka, rodiče, kamarádi, babička či tchýně…) prostě neodolá.

Klasika i poněkud děsivá exravagance

Pravdou je, že zde najdete klasiku, které se rozhodně bát nemusíte. Boloňské špagety, plněné papriky, zelňačka nebo hrachová polévka vás určitě do kolen nedostanou. Naopak – ujistíte se, že vaření je opravdu fajn věc.

FOTO: Fotka receptu Pečená zimní zelenina

Pečená zimní zelenina, Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Originální recepty jako kýta na mátě se zeleninou, rostbíf se řepným glazé, pečený lilek s hruškovým salátem, špenátová polévka s pistáciemi nebo pomerančová bábovka určitě ozvláštní vaše kuchařské umění a potěší rodinu i návštěvu.

Ale pokud se nebojíte experimentů v oblasti ingrediencí a kombinací surovin, chutí a vůní, tak vás tahle kuchařka určitě nadchne. Najdete tu totiž recepty, které na první pohled mohou vzbuzovat celkem nelibé dráždění žaludku. Posuďte sami: hrášková zmrzlina s mátou a avokádem, olivové zmrzliny s čokoládovou omáčkou (mě nepřesvědčila ani fotka, že by to bylo poživatelné), sýrový krém s řeřichou a jahodami, salát z řepy, jahod a třešní.

Jakou malou ochutnávku jsme pro vás vybrali následující recept:

Pečená zimní zelenina

Tento recept využívá pestré zimní nabídky a zpracovává ji ne úplně obvyklým způsobem.

Co budete potřebovat:

6 oloupaných brambor, nakrájených na čtvrtky
1/2 dýně (nejlépe hokaidó), bez jader, nakrájené na klínky
3 červené cibule, oloupané, nakrájené na čtvrtky
6 pastináků nebo petrželí, oloupaných podélně překrojených
6 menších červených řep, dobře omytých
olivový olej na pečení
sůl
čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejeme na 180°C. Do zapékací mísy vlijte olej a dejte asi na pět minut do trouby. Pak přidejte všechnu zeleninu a ještě ji vydatně pokapejte olejem.

Vraťte do trouby a pečte, až zelenina změkne a lákavě zezlátne, asi půl hodiny. Osolte a opepřete. Podávejte teplé buď jako přílohu, nebo jako vydatné bezmasé jídlo.

Každký máme jiné chuťe, a tak si určitě spousta nadšenců pečení, vaření, krájení a smažení nejde v téhle kuchařce to své.

Název originálu: 100 Nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D.
Editor: Jitka Rákosníková
Obálka: Kamila Petáková
Počet stran: 232
Vazba: vázaná bez přebalu
Rozměry: 213 x 275
Vydal: Mladá fronta a.s., Praha 2011
Doporučená cena: 389,-Kč

Hodnocení: ****(80%)

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

100 nejkrásnějších receptů časopisu F.O.O.D. vás bude bavit